Blogg

Vinterdekningsprosjektet

Som noen av dere vet eller ikke vet så har vi dekket syv av våre greener (3,4,16,17,18 og putt og chippinggren) med heldekkende plastduker. Ideen å gjøre dette kom fra andre baner som har hatt mye sukksess med overlevnad for gresset på vinteren. Spesielt i lignende klima som vi har i Norge. Baner i Sverige, USA og Kanada har gjort dette i over 20 år.

Den primære orsaken til at jeg ville teste dette på Asker er at år etter år har vi hatt problemer med is som blir bygget opp på greenene. Spesielt før nyttår og tidlig januar. På grunn av design på våre greener så samler de ofte vann istedenfor at det renne av og det blir ofte store områder der vann renner inn på greenene. 

Vi har brukt Torbjörn Pettersson fra Sverige som konsulent på dette. Han er head greenkeeper på Sala-Heby golfklubb utenfor Stockholm. Etter diskusjon med Torbjörn så var vi helt klare på at vi kunne dekke ihvertfall 5 av våre mest vanskelige greener denne vinteren og forhindre at det ble samlet vann og is på toppen. 

Torbjörn har selv dekket sine greener på Sala siden 1995 og mens han ikke alltid får 100% resultat, skulle han aldrig gå inn i vinteren uten å dekke greenene. SGA - Swedish Greenkeeper Association hevder at ved å dekke greenene kan man forhindre vinterskader 8/10 ganger. 

Prosessen:
-Først har vi sprayet greenene  3 ulike ganger over høsten med anti-soppmiddel.  Dette er ganske normalt å gjøre innen vinteren, og alle 20 greener har fått samme gjennomgang.

-De hvite vekstdukene som vi normalt legger ut når snøen har smeltet på våren, ble lagt ut allerede nå. 



-Vi har festet ventilasjonstuber på toppen av vekstdukene



- En vanntett plastduk legges ovenpå alt dette og blir festet med sandseker som holder nede plasten. Det hjelper også å legge ut en plastskinne som ve skjærer ned i marken og blir felt over den vanntette duken. dette gjør at det ikke kan renne inn vann under duken.



- Innen vi var helt ferdige setter vi sammen en løvblåser for å sjekke hvis ventilasjonssystemet fungerte. Og at vekstdukene og plasten ligger på riktig sted. 

Video av hele dekningen kan dere se her


Konseptet med å dekke greenene er så at planten kke skal være i direkte kontakt med isen. og har en liten oksygenlomme som sitter fast under potensiel is som gjør at man ikke dreper gresset. Dette er så man kan stoppe "isbrann"  når gresset ikke kan bli av med farlige gasser, over lenger tid på vinteren smo gjør at gresset eventuelt dør. Det er selvfølgelig ikke noen garantier til at dette plast-systemet skal fungere, men å ta av plassen på riktig tidspunkt på våren kan bli veldig viktig. Og med denne strategien øker vi ihvertfall våre sjanser for å komme ut med fine greener neste sesong. 

Til bloggens forside

  
Dette nettstedet bruker cookies (informasjonskapsler) for å tilpasse nettsidene bedre til deg som bruker. Klikk OK for å godta dette Les mer om cookies og personvern her